Sosyal Girişimcilik Nedir? Sosyal Girişimci Nasıl Olunur? İş Fikirleri Nelerdir?
Toplumda önce çıkan başlıca sorunların maddi yarar ve kâr amacı gözetilmeden ortadan kaldırılmasını hedefleyen aynı zamanda sistemleri de dönüştürmeye yönelik yapılan girişimcilik türü olarak karşımıza çıkan sosyal girişimcilik günümüzde oldukça önemli bir konu haline geldi. Buna göre sosyal girişimcilik nedir? Sosyal girişimci nasıl olunur? İş fikirleri nelerdir gibi birçok soru da gündeme geldi.
Sosyal Girişimcilik Nedir?
Girişimciliğin bir alt türü olarak karşımıza çıkan sosyal girişimcilik aslında kar odaklı değil de daha çok sosyal fayda sağlama amacı ile yapılan faaliyetleri kapsamaktadır. Kişilerin merak ettiği sosyal girişimcilik nedir sorusunu yanıtlamamız gerekirse kişilerin faydalanacağı kazanç ya da kâr amacı gütmeden ortaya konulan her çaba her faaliyet bir sosyal girişimcilik olarak görülmektedir.
Tüm dünyada aktif bir şekilde kullanılmasından dolayı hayatımızı çepeçevre saran teknoloji ile birlikte sosyal girişimcilik faaliyetleri de hız kazanmış durumdadır. İnsanlara fayda sağlayacak birçok sosyal girişimcilik projesi her gün birçok alanda hayata geçmektedir.
Sosyal Girişimci Nasıl Olunur?
Sosyal girişimcilik alanında başarılı projeler ile ortaya çıkan kişilere sosyal girişimci denilmektedir. Ancak bu alanda başarılı bir sosyal girişimci olmak için de belirli aşamalardan geçmek ve sosyal girişimci olma yolunda üstümüze düşen görevleri yerine getirmek de elzem bir konudur. Peki, sosyal girişimci nasıl olunur? Şimdi birlikte bunu öğrenelim.
Sosyal girişimci olma yolunda adayların birçok temel özelliği olması gerekmektedir. Bunlar adayların ortaya koyacakları projelerde başarıya ulaşmaları yolunda etkili olan hususlardır. Sosyal girişimci bir adayda olması beklenen özellikler şunlardır;
- İyi bir gözlemci olmak
- Kararlı ve kolay kolay pes etmeyen istikrarlı bir yapıya sahip olmak
- Toplumsal ve sosyal sorunları takip edebilme becerisine sahip olmak
- Doğru tespitler yapabilmek
- Risk alabilmek
- Ekip çalışmalarına dâhil olabilme
- Ekip çalışmalarını yönetme ve liderlik edebilme yeteneğine sahip olmak
- Başkalarının yaptığı ve başarılı olan projelerden ilham alabilmek
- Yaratıcı ve özgün olabilme becerisine sahip olmak
- Meraklı olmak
- Duyarlı olmak
- Planlı ve programlı hareket edebilmek
Yukarıda bahsi geçen tüm maddeler başarılı olan sosyal girişimcilerde görülen ortak özelliklerdir. Bütün başarılı girişimcilerde bu ve benzeri özellikler görülmüştür. Aslında girişimci ve sosyal girişimci arasında pek de fark yoktur. Aralarındaki en büyük fark birisinin kâr amacı gütmemesi ve toplum, birey yararına hareket etmemesidir.
Sosyal Girişimcilik İş Fikirleri Nelerdir?
Girişimcilik türleri arasında günümüzde oldukça popüler olan sosyal girişimcilikte iş fikirleri nelerdir sorusuna yanıt bulmaya çalışalım. Sosyal girişimcilik kendisine göre hedefleri ve uygulama metotları olarak diğer girişimcilik türlerinden ayrılmaktadır. Hem bireysel hem de kurumsal türde olmak üzere birçok alanda iş fikirleri bulmak aslında çok kolaydır. Burada dikkat etmemiz gereken kurumsal mı yoksa bireysel mi olarak proje başlatacağınızdır.
Sosyal girişimcilik projeleri kendi içerisinde birçok alt başlık içerisinde değerlendirilmektedir. Faaliyet yapıları, yapıları, genel hatları, uygulama türleri ve hedeflerine göre de farklı projeler görebilmek mümkündür.
Sosyal girişimcilikte iş fikirleri bulmak isterseniz öncelikle yapmanız gereken kendinize bir alan/konum belirlemek ve hangi yönde projenizi geliştireceğinize dair gerekli çalışmaları yapmaktır. Daha önce başarılı olmuş birkaç iş fikir örneği ise şöyle belirtebiliriz;
- Yardımsever market
- Online sosyal sorumluluk pazarı
- Sosyal fonlama platformu
- Snip snow yo
- Potato parcel
- Dog spot
Bu projelerden bazıları kâr amacı güderken bazıları ise toplumsal fayda sağlamak amacı ile hayata geçirilmiştir. Sosyal sorumlulukta gerektiren bu projelerde insanların günlük hayatlarını kolaylaştırıcı birçok unsur bir arada sunulmuştur.
Birçok yaratıcı fikir ile her gün daha da büyüyen bir alan olan sosyal girişimcilikte kâr amacı güden ya da gütmeyen birçok projeyi üretmek için sizde hemen sosyal girişimcilik olma yolunda ilerleyin.