Sizin de aklınıza Sıfırdan ne iş yapabilirim? sorusu gelmiş olmalı ki şimdi bu yazımızı okuyorsunuz. Hepimizin ortak derdi geçinebilmek aslında. Şartları nasıl yapsak ta iyileştirebilsek diye hep düşünmüşüzdür. Bu yüzden aklımıza illaki iş kurma fikirleri gelmiştir. Fakat malum Türkiye şartları kimi zaman bizi bu düşüncelerden alıkoymakta. Eğer gerçekten kararlı iseniz Planlı ve projeli bir şekilde adım atmalısınız.
Kendinizi iş kurma fikirleri açısından geliştirin. Bol bol kitap okuyun. Fikir alın. Mesela fikir konusunda size, yazar “Seth Godin” in kitaplarını tavsiye edebiliriz. Kendisi Amerikalı bir yazar. Pazarlama ve girişimcilik üzerine 400 üzerinde kitap yazmıştır. Emin olun ki bir kitap okumak bile tüm hayatınızı değiştirebilir.
Evet Sıfırdan ne iş yapabilirim? sorusunun 3 önemli unsuru var aslında, gelin bunları ayrı başlıklarda konuşalım.
Pazar Araştırması Yapın
İş kurmayı düşündüğünüz sektörde başka firmalar olabilir. Ancak bu şevkinizi kırmasın. Unutmayın herkesin kazancı farklıdır. Tutku ile yapılan her işte başarı illa ki yakalanacaktır. Yapmanız gereken karar verdiğiniz sektörde pazar araştırması yapmadan o işe girmemenizdir. Bu konuda ilk kural Rakiplerinizi belirlemek olacaktır. Onların eksik yönlerini keşfedin, bunlar size artı kazandıracaktır.
Sermaye Bulun
Evet, her ne kadar Sermayesiz işler yapabileceğiniz gibi, sermaye gerektiren işler de var. Eğer kabul edilirse KOSGEB’e başvurulabilir, geri dönüşümsüz hibe kredilerden faydalanabilirsiniz. En yakın dost ve arkadaşlarınız size faizsiz kredi sağlayabilir. Bunun için aranızda sözleşme veya senet yapabilirsiniz. Kimseyle ters de düşmemiş olursunuz. Unutmayın, iş ayrı, arkadaşlık ayrıdır.
Eviniz varsa, teminat değeri yüksekse ipotek ettirerek nakit bulabilirsiniz. Fakat unutmayın bu çok riskli bir girişimdir. Eğer kurduğunuz şirkette işler umduğunuz gibi gitmez ise evinizi kaybedebilirsiniz. Yazımızın başında da dediğimiz gibi, planlı ve projeli olmanız gerekmekte.
Şimdi Başlayın
Sermaye işini hallettiğinizi düşünelim, bundan sonraki ilk iş kendinize güvenmek olmalıdır. Küçük küçük adımlarla yürümeye gayret gösterin. Müşteri edinmeye çalışın. Sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanmanız yeni müşteriler bulmanıza da yardımcı olacaktır.
Yaptığınız işten keyif alın, kendinizi geliştirmeye devam edin. Bu çok önemlidir. Çünkü sırf para kazanmak için sevmediğiniz bir işi yapmaktan fayda göremezsiniz.