Home ofis çalışma düzeni günümüzde sıkça tercih edilen iş modelleri arasına girmiştir. İlerleyen teknoloji ve günümüz şartlarıyla ofise gitme ihtiyacı duyulmadan evden çalışmak olağan hale gelmiştir.
Bu çalışma planı genelde Start-Up firmaları ve E-Ticaret siteleri tarafından tercih edilmektedir. (Bakınız: Trendyol Linklerinden Nasıl Para Kazanılır?) Ancak bu çalışma planına geçen köklü firmaların sayısı da hızla artmaktadır.
Home Ofis Nedir?
Kendi işini yürüten ya da bir firmada çalışanların bir kısmının işi evlerinde yürüttüğü sistemin adıdır. Bu şekilde çalışanlar istedikleri adreste istedikleri şekilde çalışabilir. Bu sistemde çalışmak, kişinin iş akışını tarafınca belirleyebileceğinden dolayı birçok kişinin ilgisini çeker.
Home Ofis Çalışmanın Sağladığı Artılar
Bu tarz çalışma günümüzde hızla yayılmaktadır. Oldukça yeni bir tamcasino çalışma şekli olduğundan bazı kişilerin kafasında soru işareti oluşabilmektedir. Fakat bu çalışma düzeni beraberinde bir çok avantajı da getirir.
- İstediğiniz yerde, istediğiniz şekilde bir çalışma düzeni oluşturabilirsiniz.
- Yol masrafı gibi harcamalarınız olmaz.
- Kişi kendini rahat hissettiği bir ortamda olduğu için ister istemez iş verimliliği artar.
- Dijital mecralar sayesinde iletişim kurmak hızlanır.
- Haliyle stres yaşamadığınız bir ortamda bulunursunuz.
- Uzun süre bilgisayar başında çalışmak sağlığınıza zararlı olabilir, fakat bu düzende çalışıyorsanız mola verdiğinizde hızlı ve kolay egzersizler uygulamanız mümkün hale gelir.
Home Ofis Şirketi Açmak İçin Gerekli Belgeler
Muhasebecinize verilecek başlıca gerekli belgeler vekâletname ve kira sözleşmesidir. Ek olarak gereken belgeler ise şunlardır:
- Faaliyet adresi olarak belirlenen evin adresi
- Noterden alınma imza beyannamesi
- Kimlik belgesi
- İkametgah belgesi
Home Ofis Şirketi Açma Maliyeti
Home ofis şirketi kurmak için yüksek meblağlar gerekmez. Ofisin bulunacağı ev birinci dereceden aile fertlerinin ise kira sözleşmesine de gerek kalmayacaktır. Fakat ev başkasına ait ise kira sözleşmesi gerekmektedir. 3 ayda bir 100 TL değerinde bir stopaj ödenmelidir. Stopaj tutarı buna bağlı olaraktan brüt kira baz alınarak hesaplanır. Böyle bir şirket kurmanın bir diğer giderleri ise şunlardır:
- Muhasebeci Ücreti
- Bağ-Kur prim ödemeleri
- 3 ayda bir stopaj gideri ve geçici vergi
- Katma değer vergisi
- Gelir vergisi ve tasdik ücreti (yıllık)
- Elektrik ve internet giderleri
Home Ofis Şirketi Açma Şartları
Gerekli belgeleri tamamlandıktan sonra iş planınızın size izin verdiği kadarıyla bir home ofis şirketi açabilirsiniz. Bunun yanında kesinlikle Bağ-Kur kaydı da olmalıdır. Ayrıca böyle şirketlerde elektrik, su vb faturaların yarısı gider olarak gösterilebilmektedir.
İşçi-İşveren Arasında Sözleşme Yapılması
Uzaktan çalışma yönetmeliği esasınca yapılacak sözleşmenin yazılı olarak yapılması şarttır. Bu sözleşmede yapılacak işin tanımı, işin süresi ve ücreti, sağlanan ekipmanların korunması ve kişisel verilerin korunması ile ilgili maddeler yer almaktadır.
Yapmış olduğunuz bu sözleşme, gerek işçi gerekse işveren haklarının korunması açısından atlanmaması gerekmektedir.
Gerekli Demirbaşların Temini
Home ofis olarak çalışmak için demirbaş ofis malzemelerine ihtiyacınız olacaktır. Bu malzemeleri sizler için listeledik.
- Geniş bir çalışma masası
- Yapacağınız işe göre bir bilgisayar
- Bol çekmece ve rafa sahip bir dolap
- Ortamı iyice aydınlatabilen bir lamba
- Not kağıtları ve kalemler
- Yüksek internet bağlantısı
- Ve en önemlisi rahat bir koltuk